SBT Jetski Engines, Parts & Accessories

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22
  1. #1
    Joined
    May 2003
    Posts
    10

    Unhappy I too have the bogs at take off on my 96' 1100 Triple Yamaha Wave Raider

    I see advice in here on adjusting the high and low side screws. I'm guessing these are on the carbs, right? Can someone be more specific, I don't want to turn the wrong screw(s). Mine starts and idles fine but if you puch it, it bogs. Sqeezing throttle 5-6 times rapidly will sometimes clear it, as will pumping the priming knob, so I'm thinking it isn't getting enough gas. Don't these carbs have fuel bowls from which to pump gas? What screws should I turn, and how much? Got a picture or diagram anyone?

    PS: Once it stops the initial bog, it runs like a raped ape...... no problems unless you slow down or let off throttle, then will bog again, acting like it's starved for fuel.

  2. #2
    Joined
    Feb 2005
    From
    Lay Lake,Alabama.
    Posts
    165

    Lightbulb Re: I too have the bogs at take off on my 96' 1100 Triple Yamaha Wave Raider

    acting like it's starved for fuel.
    Judging by your post,it is.

    Time to clean your carbs and their internal filters..

    If you knew,then you'd know!

  3. #3
    Joined
    May 2003
    Posts
    10

    Default Re: I too have the bogs at take off on my 96' 1100 Triple Yamaha Wave Raider

    Thanks Bustoff. before I completely yank and rebuild (and actually I already have the kits) wouldn't it behove me to try and adjust the "low side and high side" screws.... what ever those are (I assume air and fuel mixture screws).

    What I'm trying to understand is which scew to turn?
    on all three carbs?
    how far at a time to test results?


    Thanks!

  4. #4
    Joined
    Feb 2004
    From
    New Jersey
    Posts
    2,601

    Default Re: I too have the bogs at take off on my 96' 1100 Triple Yamaha Wave Raider

    if it has not been played with before the jet setting should be fine , all settings can be found on SBTs site you can check yours by turning then in untill they bottom out then see what the chart says , the low speeds are at the bottom the highs are at the top. some have pliots also when setting them back up its good to go on the fat side
    PRIDE IN SERVICE<br /> <img src="http://www.sbtontheweb.com/images/forposts/4609/1.jpg" alt=" - " />

  5. #5
    Joined
    Apr 2005
    From
    Brazil
    Posts
    43

    Default Re: I too have the bogs at take off on my 96' 1100 Triple Yamaha Wave Raider

    Donīt know if itīll help but hereīs my 2 cents.


    I have the same problem on mine and someone suggested that it might be because of my fuel return line. The first raiders had a recall on the fuel return nipple. Pull the return line to see if it has a big or small nipple. If you have a big nipple then that might be your prob.

  6. #6
    Joined
    Jun 2005
    From
    houston
    Posts
    20

    Default Re: I too have the bogs at take off on my 96' 1100 Triple Yamaha Wave Raider

    I put new pistons,crank,and irridium sparkplugs but my engine is fine in idle and start right away but don't go wot anybody can help me with this thanks

  7. #7
    Joined
    May 2004
    From
    Springfield, Oregon
    Posts
    436

    Default Re: I too have the bogs at take off on my 96' 1100 Triple Yamaha Wave Raider

    jiq.... You've got problems. I'd be checking compression, but I bet your carbs need rebuilt. What's the history? Is this just now coming out of winter storage? When did this start happening? If it is just out of storage, you probably need to rebuild the carbs. Was this PROPERLY winterized? could be your fuel delivery system, but I bet carbs.

  8. #8
    Joined
    May 2004
    From
    Springfield, Oregon
    Posts
    436

    Default Re: I too have the bogs at take off on my 96' 1100 Triple Yamaha Wave Raider

    topwater: Sounds like you need to rebuild those carbs too. What's the history, did this just start this year after you brough it out of storage? I bet you're right, its in the carbs. No float bowl holding fuel, some carbs have accelerator pumps, but it's a diaghragm situation, not like a car's pump, all taken care of with a carb rebuild. If those have never been replaced since '96, that's where I'd start anyway.

  9. #9
    Joined
    Jun 2005
    From
    houston
    Posts
    20

    Default Re: I too have the bogs at take off on my 96' 1100 Triple Yamaha Wave Raider

    I did !!!,I cleaned the carbs but still the problem
    I don't have experince en this kind engine,I'm automobile master tech but is totally different........So I don't know what else can i do

  10. #10
    Joined
    Feb 2005
    From
    Lay Lake,Alabama.
    Posts
    165

    Question Re: I too have the bogs at take off on my 96' 1100 Triple Yamaha Wave Raider

    Never dealt with the iridium plugs before;do you think maybe that they are causing an electrical problem?

    If you knew,then you'd know!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. yamaha wave raider stalls during left turns
    By gclark7904 in forum Yamaha
    Replies: 5
    Last Post: 03-31-2008, 08:37 AM
  2. 1997 Yamaha Wave Venture 1100 Triple
    By 1100 Triple 39 in forum Yamaha
    Replies: 2
    Last Post: 07-06-2007, 01:58 PM
  3. 1996 Yamaha Wave Raider 1100 Jetski W/Trailer
    By TheEdge in forum PWC's For Sale
    Replies: 2
    Last Post: 01-01-2006, 05:54 PM
  4. need info on yamaha wave venture triple
    By laser16b in forum Yamaha
    Replies: 3
    Last Post: 10-13-2005, 07:21 AM
  5. 1996 Yamaha Wave Raider 1100
    By nationaljoe in forum Yamaha
    Replies: 2
    Last Post: 06-14-2002, 02:49 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •